Kentänhoito

Suomen Golfliiton kenttätoimikunnan ohjeet pelaajille

  1. Jos on olemassa riski osua pallolla toisiin henkilöihin, älä lyö.
  2. Odota kentänhoitajan merkkiä lyöntiluvasta tai kentän vapautumista
  3. Älä tee harjoituslyöntejä koskaan kentänhoitajan tai toisten pelaajien suuntaan
  4. Sijoittaudu aina pallon taakse toisen pelaajan lyödessä
  5. Anna takana odottavalle ryhmälle ohitusmerkki, kun alatte etsiä palloanne. Varmista, että he ovat ymmärtäneet ohitusmerkin.
  6. Jätä kärryt tai mailat merkiksi pallon etsinnästä, kun takana tulevat pelaajat eivät ole näkösällä. Etsinnän jatkuessa anna ohituslupa takana odottavalle.
  7. Varmista ettei ketään ole lyöntisi edessä. Jos et näe pallon lentorataa tai laskeutumisaluetta, pyydä pelikaverisi forecaddieksi.
  8. Huuda aina kovalla äänellä FORE, jos on olemassa vähäisinkin vaara pallon osumisesta toiseen henkilöön.
  9. Älä koskaan lyö viheriölle, jossa lipputanko ei ole pystyssä.
  10. Onnettomuudet ja uhkaavat vaaratilanteet raportoidaan aina.

Dressaus eli kattaus

Dressaus tehdään yleisimmin hiekalla, jolloin sen yleisnimitys on hiekoitus. Erityistilanteissa käytetään orgaanisen materiaalin ja hiekan sekoitusta. Kattauksella hoidetaan ensisijaisesti kuitukerrosta, joka hoitamattomana aiheuttaa kasvullisia ongelmia. Hiekoituksella myös nopeutetaan viheriöitä sekä vähennetään niiden epätasaisuuksia.

Viheriöt katetaan 0,1 – 0,7 mm puhallushiekalla hoitokauden aikana noin kerran kuukaudessa, eli noin viisi kertaa kauden aikana. Hiekka tasoitetaan verkolla tai harjalla, joka pudottaa sen kasvuston sekaan. Hiekkaa käytetään noin 40 – 50 tonnia vuodessa.

Peliväylille käytetään vuodessa noin 300 – 400 tonnia hiekkaa, jonka raekoko on 0,2 – 2,0 mm. Lyöntipaikat dressataan 2-3 kertaa vuodessa, mutta ne saavat säännöllisen kattauksen kolme kertaa viikossa tehtävän paikkokylvön yhteydessä.

Ilmastus

Ilmastuksia kentällä tehdään kolmella eri tavalla.

Väylät holkitetaan vuosittain, jolloin kuitukerroksesta irrotetaan palanen.

Lyöntipaikat ja viheriöt tappi-ilmastetaan, jota kutsutaan yleisesti myös syväilmastukseksi. Viheriöiden tappi-ilmastus tehdään kolmen neljän viikon välein. Eri vaiheissa kautta syväilmastus tehdään eri syvyyksiin, keväällä noin 7 cm syvyyteen ja myöhään syksyllä viheriöt ilmastetaan noin 25 cm syvyyteen. Lyöntipaikat syväilmastetaan noin 10 cm syvyyteen kaksi kertaa kaudessa. Myös peliväyliä syväilmastetaan tarpeen mukaan, korkeintaan kerran kaudessa.

Viiltoilmastusta tehdään viheriöille pienillä tähtiterillä, joiden tarkoituksena on pitää pinta pehmeänä ja ilmavana. Lisäksi terät katkovat pintarönsyjä, jolloin kasvusto tihenee. Tähtiteräilmastus tehdään viheriöille yleensä pari kertaa syväilmastusten välillä. Väyliä ja lyöntipaikkoja viiltoilmastetaan järeämmillä terillä tarpeen mukaan, kerran pari kauden aikana.

Jyräys

Viheriöt jyrätään aina ilmastuksen jälkeen, sekä yleensä ennen tärkeimpiä kilpailuja. Jyrääminen nopeuttaa viheriöitä jonkin verran, mutta varsinkin ilmastuksen jälkeinen jyräys tasaa niiden pintaa. Jyräys ei vähennä ilmastuksen tehoa.

Pystyleikkuu ja harjaus

Viheriökasvustoa tihennetään pystyleikkaamalla ja harjaamalla. Tarkoituksena katkoa sekä nostaa lamoavaa kasvustoa pystyyn. Voimakkaimmat pystyleikkuut ajoitetaan kevääseen sekä alkukauteen. Viheriöheinämme rönsyrölli pitää enemmän harjauksesta.

Leikkuut ja leikkuukorkeudet

Peliväylät leikataan kolme kertaa viikossa, kesäkuusta alkaen leikkuukorkeus on 12 mm. Lyöntipaikat ja esiviheriöt leikataan 10 mm korkeuteen kolme kertaa viikossa. Viheriöiden leikkuukorkeus syksyllä ja keväällä on 4-5 mm, touko-kesäkuulta 3 mm.

Reikien vaihto

Varsinaisella pelikaudella lipun paikkaa vaihdetaan päivittäin.

Jälkien korjaaminen

Lyönti- ja alastulojälkien korjaaminen kuuluu pelaajille. Korjaamattomat alastulojäljet korjaantuvat hitaasti, ja huonontavat viheriöiden kuntoa. Lisäksi korjaamattomat alastulojäljet aiheuttavat viheriön pomppuisuutta. Lyöntipaikoilla turpeita ei asetella paikoilleen.

Lyöntijäljet peliväylillä korjautuvat nopeammin, mikäli irronnut turve laitetaan paikoilleen tai siihen sirotellaan hiekkasiemensekoitetta. Lainabägikärryjen mukana tulee hiekkasiemensekoitukselle tarkoitetut sirottimet ja pelaajat voivat lainata näitä mukaan kierrokselle. 1- ja 10 tiibokseissa on hiekkasiemensekoitteen täyttölaatikot.

Pelikausi ja hoito-ohjelma

Pyrimme hyödyntämään kentän edullisen sijainnin, avoimuuden sekä kentän hyvän kuivatuksen. Pidämme kenttää avoinna aina kun se vain on mahdollista, eli milloin lumi, jää tai liiallinen kosteus ei aiheuta selvää riskiä kentän kunnolle. Tämän vuoksi hoito-ohjelmamme poikkeaa muista kentistä joiltakin osin.