Kentänhoidon terveiset 28.2.2024

Talvi on jälleen ollut kentänhoidon näkökulmasta liiankin värikäs. Kentän viheriöt pystyttiin pitämään jäistä puhtaana aina jouluun asti. Tällöin kentän vähäisen lumimassan päälle tullut vesisade teki koko kentän alueelle tasaisen jääkerroksen. Helmikuun alussa tulleen lauhan sään aikana viheriöt aurattiin lumista puhtaaksi. Tällä pyrittiin sulattamaan jäitä pois. Samana ajankohtana kokeiltiin myös rikkoa jäätä, mutta työstä olisi ollut enemmän heinälle haittaa kuin hyötyä. Tämän jälkeen viheriöt on koko ajan tyhjennetty lumesta ja toiveissa olikin juuri meneillään oleva pitkä lauha jakso. Nyt viheriöt ovat miltei jäästä puhtaina ja toivon mukaan jokainen viheriö on täysin puhtaana viikonlopun lämpimän sään jälkeen.

Kentän heinälajina on nata ja siinä on hyvät puolensa myös talvella. Nata kestää jään alla hieman pidempään kuin osa heinälajeista, joka tuo enemmän pelivaraa mahdollisten toimenpiteiden varalle. Nyt jää on ehtinyt olemaan pelipintojen päällä noin 65 päivää, joka pitäisi olla nadan kannalta vielä riittävän lyhyt aika selvitäkseen jään alle muodostuvista haitallisista kaasuista. 

Väylien tilanne on vielä hieman avoin. Osalla väylistä jää on saattanut olla jo hieman pidempäänkin kuin kaksi kuukautta. Tästä syystä väylät tullaan hiekoittamaan torstaina, jolla pyritään nopeuttamaan niiden sulamista. Toki väylilläkin on jo paljaita kohtia ja ennusteissa on luvattu lämmintä. Lyöntipaikat alkavat tulemaan esille pikkuhiljaa, joten niidenkin osalta näyttää lupaavalta. 

Kokonaisuudessaan Vuosaaren tilanne näyttää hyvältä, mutta kyllä kentänhoidon tulee vielä olla valppaana. Nata ei heinälajina onneksi heräile talven jäljiltä niin helposti kuin esim. yksivuotinen kylänurmikka. Vaikka lämpöä piisaa niin on hyvä muistaa katsoa myös kalenteriin. Kuten tiedämme, voi takatalvi iskeä vielä moneen otteeseen. Tällöin olisi suotavaa, että kasvi ei olisi ehtinyt lähteä vielä kasvuun. Koska viheriöt ovat kohta paljaana, niin toinen kevään uhka on tuulikuivuminen. Tätä tapahtuu, kun maa on roudassa ja kasvin solukoissa oleva vesi siirtyy ilmakehään. Roudan takia kasvi ei pysty ottamaan maasta vettä itselleen. Tämän estämiseksi kentän viheriöiden päälle laitetaan harsot, jotta haihtuminen olisi hitaampaa. Tätäkään ei luonnollisesti voi tehdä liian aikaisin, jotta ei nosteta harsojen avulla viheriöiden lämpötilaa liian korkealle takatalvea silmällä pitäen. 

Tomi Laaksonen
Pääkenttämestari